T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / OLTU - Oltu Halk Eğitimi Merkezi

Oltu Halk Eğitimi Merkezi

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ HAKKINDA KISACA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Her Halk Eğitimi Merkezi, bulunduğu bölgenin eğitim, öğretim, üretim, rehberlik, danışma, kültür ve sanat merkezidir. 1920'li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülkede başlatılan okuma yazma sorununu çözümleme, ulusal kültürü yaygınlaştırma, Cumhuriyet ülküsünü, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsetme çalışmalarına destek niteliğinde halk boşluğunu doldurmak üzere 1956 yılından itibaren,ülke çapında Halk Eğitimi Merkezleri kurulmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi,beceri kazandıran,kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur. Etkinliklerini il ve ilçelerde sürdürürler. Sayıları 900'ü aşan Halk Eğitimi Merkezlerinde önceleri"halk eğitimi" adı altında düzenlenen etkinlikler, zamanla "yaygın eğitim" olarak şekillendi.

 

HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE HANGİ TÜR KURSLAR AÇILIR?

Halk eğitimi merkezlerinde

·         Okuma-yazma kursları

 Mesleki-teknik kurslar

 Sosyal-kültürel kurslar

olmak üzere 3 farklı alanda kurslar açılmaktadır.  İhtiyaç duyulan her alanda kurslar düzenlenir. 

·         Okuma-Yazma Kursları:Kişilere okuma-yazmayı öğretmek,hem de bu beceriyi günlük yaşamda kullanabilmelerini sağlamak için birinci ve ikinci kademe okuma-yazma kursları,Halk Eğitimi Merkezlerince açılmaktadır.

·         Mesleki Teknik Kurslar:Beceri Geliştirme ve Meslek Kazandırma olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

·          Beceri Geliştirme: Mesleki ve teknik eğitim görme olanağı bulamamış ya da eksik eğitim almış kişileri mesleğe hazırlamak,iş alışkanlıkları kazandırmak,onları pasif tüketicilikten aktif üretici konumuna getirmek,bir iş yerinde çalışabilmek,kendi işini kurabilecek bilgi ve beceriye kavuşturmak amacıyla düzenlenir.

·         Meslek Kazandırma: Bir meslek dalında çalışanları ya da meslek edinmek isteyenleri geliştirmek,yeniliklere hazırlamak,işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu eleman olarak yetiştirme amacıyla düzenlenir.

·         Sosyal ve Kültürel Kurslar:Toplumun kültür düzeyini yükseltmek,kişilerin sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek; bilgi, beceri kazandırmak;okuma-yazma bilmeyenlere okuma-yazma öğretmek;eksik kalan genel eğitimlerini tamamlamak;bir üst öğrenim sınavlarına hazırlamak;kültürel değerlerimizi korumak; yaşatmak,yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenir. Bu kurslar, gerektiğinde okul öncesi eğitim çağındaki çocukları da kapsayacak şekilde düzenlenebilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.01.2024 - Güncelleme: 16.01.2024 09:45 - Görüntülenme: 54
  Beğen | 0  kişi beğendi