T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / OLTU - Oltu Halk Eğitimi Merkezi

Haberler

Nis

Oltu Halk Eğitimi Merkezimiz Halk Oyunları kursu öğrencileri ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda gösterilerini sergilemişlerdir. öğretmenimiz Serhat KOÇOĞLU VE öğrencilerini tebrik eder başarılarının devamını dileriz. 

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yer aldığı 22-26 Nisan 2024 tarihleri arasında geleneksel sanatlar ile kültürel mirasımızın tanıtılması, öğrencilerde yeni ilgi alanları luşturulması ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla; "Hayat Boyu Öğrenme Kurumları, Geleceğimiz Olan Çocuklarımızla Buluşuyor" temasıyla "Minik Eller, Büyük Hayaller" adlı etkinlikleri Oltu Halk Eğitimi Merkezimizde düzenliyoruz. Herkesi Bekleriz.

Nis

Şehit, Allah rızası için; din, vatan, millet uğruna canını veren Müslüman kişiye denir. Şehitlik, İslam dininde peygamberlikten sonra gelen en yüce mertebedir.Şehitler Haftası olarak düzenlenen 14 - 20 Nisan tarihleri arasında bu vatan için kanını ve canını veren başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere bütün aziz şehitlerimizi bir kere daha saygıyla anıyoruz. Ölümün üzerine gözlerini kırpmadan giden, kanlarıyla bayrağımıza al rengini veren bu insanlar, geride bize bu cennet vatanı bıraktılar. Ruhları şâd, mekanları cennet olsun.

Nis

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Halk Eğitimi Merkezlerimizde sanatçılar yetiştirmeye devam ediyoruz. Her daldan sanat çeşitlerini öğrenmek isterseniz Halk Eğitimi Merkezimize gelebilirsiniz.

Nis

2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

Nis

Kanser, önlenebilir, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Mrt

Başta kütüphanecilerimiz olmak üzere, tüm kitapsever vatandaşlarımızın 60. Kütüphaneler Haftası'nı kutluyor, bu haftanın kitap okuma alışkanlığına, bilgiye ve öğrenmeye olan ilgiyi daha da artmasını temenni ediyoruz. Unutmayalım ki kitaplar sessiz öğretmenlerdir.

Mrt

25 Mart 1918 inancın, azmin ve fedakarlığın sembolü olan bu zaferin yol dönümünde tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Mrt

Mrt

Nevruz, kuzey yarım kürede bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın olarak kutlanır. Farsça nev ve ruz kelimelerinden gelen Nevruz, ülkemizde Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Newroz, Noruz, Mart Dokuzu, Gün Dönümü, Yılsırtı, Yumurta Bayramı gibi adlarla anılmaktadır. “Yeni gün” anlamına gelen ve bahar bayramı olarak da bilinen Nevruz, pek çok toplum için bir yılbaşı niteliği taşımaktadır. Nevruzun başlangıç tarihi Miladi takvime göre 21 Mart’tır. Kutlu olsun.

Mrt

Mrt

Mrt

Mrt

Ramazan ayında da kurslarımız iftar sonrası devam ediyor. Kurslara kayıt yaptırmak için Halk Eğitimi Merkezimize gelerek form doldurup detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mrt

"Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın"

 

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ

            İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi.Osmanlı Devleti, bir milli marşa sahip değildi. Ancak 1.Dünya Savaşı sonucunda Anadolu'nun işgal altında bulunduğu günlerde, halkın heyecanını sürekli tutmak ve vatan millet sevgisini vurgulamak için bir milli marş yazılması fikri ortaya atıldı. Bu fikir, diğer ülkelerin marşları olduğu ve bu nedenle Türk milletinin de bir marşı olması gerektiği düşüncesiyle de destek buldu. Bunun üzerine "memleketin ve milletin genel durumu" nu yansıtacak bir milli marş belirlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığınca ödüllü bir yarışma düzenlendi. Ödül 500 liraydı. 

Yarışmaya katılanlardan istenen, Kurtuluş Savaşı'nın anlamını ve milletin bağımsızlık isteğini dile getirecek bir marş yazmalarıydı. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Ancak hiçbir şiir milli duyguları ifade etmek için yeterli bulunmamıştı.Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), yakın arkadaşı ve dönemin ünlü şairi, Burdur milletvekili Mehmet Akif ERSOY'dan İstiklal Marşı'nı yazması için mektup aracılığıyla özel bir talepte bulundu. Çünkü Hamdullah Suphi Bey'e göre böyle bir şiiri ancak Mehmet Akif yazabilirdi. Çünkü Akif'in Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Çanakkale Şehitlerine yazdığı şiir, bunun en net göstergesiydi. 

Mehmet Akif, böylesi bir marşı para için yazmayı kabul etmediğinden söz konusu yarışmaya katılmamıştı. Ona göre böyle bir hizmete maddi bedel karıştırılmamalıydı.Nihayetinde Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'in çekincelerini gidermeyi başardı ve onu bir şiir yazmak konusunda ikna etti. 

Mehmet Akif'in "kahraman ordumuza" ithafıyla başlayan şiiri, Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda yani 2.İnönü Savaşı'nın hemen öncesinde, oy çokluğuyla milli marş olarak kabul edildi. 

41 mısra ve 12 kıtadan oluşan İstiklal Marşı; bağımsızlık, savaş, medeniyet, inanç, maneviyat, cesaret, kahramanlık ve umut gibi temalar üzerine örülmüştü. 

Mehmet Akif o gün kendisini tebrik edenlere "Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın" diyerek cevap verecekti. 

İstiklal Marşının ilk bestesi, Ali Rıfat ÇAĞATAY'a ait olan ve 12 Mart 1924'te kabul edilen besteydi. 

Günümüzde kullanılmakta olan beste ise, 1930 yılında, dönemin Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki'dir.